ضمیر ناخودآگاه چیست؟
ضمیر ناخودآگاه چیست؟
ضمیر ناخودآگاه چیست؟
شاید اسم ذهن ناهوشیار یا ضمیر ناخودآگاه به گوش شما نیز خورده باشد. این ضمیر ناخودآگاه چیست و چه توانایی هایی دارد؟ برای رفع ابهامات و سوالاتتان در این باره با ما همراه باشید.
همانطور که میدانید ذهن ناهوشیار یا ضمیر ناخودآگاه بخشی از مغز ما هست که می توان گفت این بخش مخزن احساسات، آرزوها، اندیشه ها و خاطرات ماست که از آن ها به صورت کامل آگاهی نداریم. تمام آنچه که در ضمیر ناخودآگاه ما هست، مانند احساس درد و یا اضطراب و … همگی غیرقابل قبول و ناخوشایند هستند.
در واقع این بخش از مغز به صورت خودکار این فرایندهای ذهنی را انجام داده و آگاهی ما بر روی انجام آن فرایندها تاثیری ندارد. این اتفاقات ذهنی بر رفتارهای آگاهانه ما تاثیر گذار بوده و شامل خاطرات، آرزوها، انگیزه ها و … می باشند.
اگر بخواهیم با یک مثال عینی برای شما تشبیه کنیم، یک کوه یخ را تصور کنید که بر روی آب قرار دارد، قسمت بالایی که قابل رویت است ضمیر خودآگاه ماست و قسمت پایین کوه ضمیر ناخودآگاه ما خواهد بود. بنابراین اطلاعات و آگاهی های ما در نوک این کوه یخی قرار دارند و اطلاعات اصلی و مهم ما که در ضمیر ناخودآگاه هستند در پایین ترین قسمت این کوه هستند. همانطور که مشخص است ما بر اطلاعات ضمیر ناخودآگاه خود دسترسی نداریم اما بر رفتار فعلی ما تاثیر گذار هستند.
برای یک تعریف جامع و کلی می توان گفت که :
ضمیر ناخودآگاه شامل خلاقیت های درونی بی انتها، اطلاعات ذخیره شده قوی و شامل دیگر پتانسیل های استفاده نشده است که می تواند از قدرت ذهن ما برای انجام بسیاری از کارها استفاده نماید.
روانشناسی ضمیر ناخودآگاه
به عقیده ی بسیاری از بزرگان تاریخ ریشه اکثر مشکلات و مسائل بحرانی در وجود انشان و در بخش ضمیرناخودآگاه وی قرار دارد. سه منبع اصلی ذهن و روان هر شخص شامل خود (در واقع در اینجا منظورمان از خود نمادی از ذهن خودآگاه است که آگاهی به افکار و احساسات آدمی دارد)، ناخودآگاه شخصی(در واقع در اینجا منظورمان از ناخودآگاه شخصی، تمام اطلاعاتی است که به فراموش کرده ایم یا خاطرات و احساساتی که در وجودمان سرکوبشان کرده ایم یا به طور کلی عقده روانی وجودی هر شخص)، ناخودآگاه جمعی است.
می توان گفت که ضمیر خود آگاه “پرسونا” است. پرسونا همان کاراکتری است که ما دوست داریم از خودمان نشان دهیم ولی معمولا از خود شخصی ما فاصله دارد. برای آشنایی بیشتر با ضمیر ناخودآگاه خود باید روانشناسی این بخش را مطالعه نماییم تا بتوانیم تمام ابعاد زندگی مان را تحت کنترل خود دربیاوریم. با روانشناسی می توان بدون آنکه درباره ی اتفاقات ذخیره شده در ضمیرناخودآگاهمان بدانیم متوجه شویم که چه اتفاقاتی در آن رخ داده است.
با استفاده از علم روانشناسی می توانید با قسمت های ناهوشیار ضمیرتان ارتباط برقرار کرده و به این ترتیب اثرات آن را در زندگی خود مشاهده کنید. حتما بارها شنیده اید که می گویند ” مراقب جملاتی که با خودت زمزمه میکنی باش”
آشنایی با کاربردهای ضمیر ناخودآگاه
روانشناس بزرگ، فروید، باورداشت که اگر بتوانید محتوای ضمیر ناخودآگاه ذهن خود را به ضمیر خودآگاه ذهنتان انتقال دهید بر بسیاری از مشکلات روانی شما تاثیر بسزایی خواهد داشت. به تازگی تکنیک های بسیاری برای کمک به چگونگی تاثیرات ناخودآگاه بر رفتارها بوجود آمده است. روش ها و تکنیک های بسیاری برای انتقال اطلاعات از ضمیر ناخودآگاه به خودآگاه وجود دارد که ما در اینجا به بررسی آن ها میپردازیم.
-
تداعی آزاد
برای استفاده از این تکنیک در ابتدا باید ریلکس کنید و سپس هر آنچه در ذهن شما می آید را بدون اینکه بخواهید تقسیم بندی کنید یا از آن خجالت بکشید بر زبان بیاورید، فروید معتقد بود که این تکنیک می تواند محتوای ذهن ناخودآگاه شما را کشف کند. جایی که در آن علایق و خطرات دردناک دوران کودکی وجود دارد.
-
تفسیر رویا
فروید در این باره می گوید که رویاها راهی برای ورود به ضمیر ناخودآگاه هستند، و البته گاهی ممکن است که اطلاعات ذهن ناخودآگاه در رویا ظاهر شود، اما او معتقد بود اغلب این مسائل پوشیده هستند. فروید معتقد بود که رویاها در واقع فرمی از آرزوها هستند که به تحقق رسیده اند، چون این این آرزوها به صورت ناآگاهانه در ضمیر ناخودآگاه قرار داشته و نمی توانیم در زمان بیداری آن ها را بیان کنیم.
-
سرکوب ناگهانی پیوسته
روانشناسی مدرن نشان می دهد که مشاهداتی که به آن ها توجهی هم نمیکنیم می توانند تاثیر بسایی بر رفتار ما داشته باشند. این تکنیک که سرکوب ناگهانی پیوسته نام دارد نشان می دهد که تصویری که افراد به صورت آگاهانه به آن توجه نمی کنند،زیرا این تصویر با موارد بصری دیگری منحرف شده است اما در ضمیر ناخودآگاه افراد قرار دارد. تحقیقات ثابت کرده است که افراد با تصویری که کمتر مطلوب است و یا تصویری که یک موضوع نهفته ی منفی در آن قرار دارد مانند یک صورت عصبانی گره خورده و بازخورد منفی دریافت خواهند کرد. اگرچه این افراد هیچ دید آگاهانه ای نسبت به آن تصویر منفی ندارند ولی در معرض آن تصویر قرار گرفتن برابر است قرار گرفتن در ضمیر ناخودآگاه و در نهایت بر روی رفتارها و انتخاب هایشان تاثیر می گذارد.
قدرت ضمیر ناخودآگاه
ضمیر ناخودآگاه یک بخش از یک قدرت بی انتهاست. زمانی که درباره ی قدرت ذهنمان صحبت می کنیم باید راجع به یک بانک اطلاعاتی فکر کنید که هر چیزی را در خود ذخیره می کند. پس بهتر است بدانید که ضمیر ناخودآگاه نیز فراتر از آن چیزی است که تصورش را می کنید و هیچی اغراقی نیز در توصیف آن وجود ندارد.
ممکن است شما تصور کنید که برخی از اطلاعات را فراموش کرده اید در حالی که آن اطلاعات به صورت دست نخورده در ضمیر ناخودآگاه شما قرار دارد.
در واقع ضمیر ناخودآگاه وظیفه دارد تا اطلاعات را ذخیره و بازیابی کند در واقع همانطور که این ضمیر در وجود برنامه ریزی شده است ما به اتفاقات اطراف پاسخ می دهیم. هر کاری که انجام می دهیم و یا هر چیزی که می گوییم در واقع الگویی از خود واقعی یا خویشتن در ضمیر ناخودآگاه ما قرار دارد. به همین دلیل استفاده از جملات تاکیدی اهمیت بسزایی دارد.
در واقع انتخاب با ماست که در باغ زندگیمان گل داشته باشیم یا علف هرز، همه این ها بستگی به ضمیر ناخودآگاه ما دارد.
لوییز هی در کتاب شفای زندگی چنین نوشته است که : “زندگی انعکاس افکار شماست. دنیا همانطور که شما به آن واکنش نشان میدهید و در مورد چیستی و چرایی آن فکر میکنید، شکل میگیرد و در نهایت تبدیل به آینهای میشود که انعکاسدهنده دیدگاهها و باورهای شماست”
نگرش و ذهنیت شما درباره ی جهان و اتفاقاتش بسیار مهم است و بر زندگی شما تاثیر مهمی دارد.
کلام آخر
برای داشتن زندگی بهتر و آرام تر در ابتدا باید به فکر خوراک ضمیرناخودآگاهمان باشیم. با تغییر افکار و به سمت مثبت گرایی رفتن زندگی نیز روی خوش خود را به ما نشان خواهد داد. می توان از جملات تاکیدی که با خود زمزمه می کنیم شروع کنیم. این جملات تاثیر بسزایی در تغییر ضمیرناخودآگاه شما خواهند داشت.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.