چگونه در زندگی تصمیم گیری کنم؟
چگونه در زندگی تصمیم گیری کنم؟
تصمیم گیری یک مهارت مهم است که نیازمند به توجه فراوان می باشد، زیرا با درست انجام ندادن این مهارت ممکن است آسیب ها و مشکلات فراوانی برایمان بوجود بیاید. ما در این مقاله در تلاشیم تا شما را با گام های مختلفی برای افزایش قدرت تصمیم گیری آشنا نماییم پس برای ادامه ی مطلب با ما همراه باشید.
تصمیم گیری به چه معناست؟
احتمالا همه ی ما در ذهنمان با مفهوم تصمیم گیری آشنایی داریم اما معنای دقیق این کلمه را نمیدانیم. ما هر زمان که درباره ی تصمیم گیری صحبت می کنیم، گزینه های پاسخ همیشه مشخص هستند و ما با توجه به دانش و ابزارهای تصمیم گیری که با آن ها آشنایی داریم می خواهیم این کار را انجام دهیم. به بیان دیگر تصمیم گیری این نیست که چه گزینه هایی در جلوی روی من قرار دارد بلکه تصمیم گیری این است که از بین گزینه های موجود کدام یک را انتخاب نمایم؟
بنابراین اگر با گزینه های موجود آشنایی داریم و می دانیم چه گزینه هایی در پیش روی ما قرار دارند باید قدرت ارزیابی خود را افزایش داده و مهارت تصمیم گیری خود را تقویت نماییم. تصمیم گیری انتخاب یک یا چند گزینه از میان گزینه های موجود است.
نکات تصمیم گیری
برای تصمیم گیری شما باید از یک سری نکات تبعیت کنید. مهم نیست که این تصمیم چقدر بزرگ و یا چقدر کوچک است رعایت همه ی این نکات در انتخاب و تصمیم گیری برای شما الزامی است.
-
درست بیان کردن مسئله
برای حل مسئله در ابتدا باید مسئله را درست بیان کرده و کاملا مفهوم آن را درک کرده باشیم و باید بدانیم به صورت کلی خواسته ما چیست و نسبت به چیزی که میخواهیم آگاهی کامل داشته باشیم. درست تبیین کردن مسئله برای حل و تصمیم گیری درباره ی راهکاری برای آن از بخش های بسیار مهم است. شما باید در ابتدا به مفهوم درستی از مسئله برسید و درک کنید که دقیقا چه خواسته ای دارید، شما با بررسی مسئله باید به این درک برسید که خواسته ی شما چیست، بنابراین هر جایی که خواستید درباره ی مسئله ای تصمیم گیری کنید در ابتدا خواسته ی خود را به صورت دقیق بنویسید.
-
مشورت
زمانیکه تصمیم دارید تا از کسی برای تصمیم گیری تان کمک بگیرید، تلاش کنید تا از آن فرد اطلاعاتی را دریافت نمایید نه اینکه از او بخواهید تا به جای شما تصمیم گیری نماید. بنابراین این شما هستید که اقدام به تصمیم گیری خواهید کرد و فقط برای بررسی دقیق تر از دیگران اطلاعات دریافت می کنید.
در ادامه ی این مبحث باید بدانید که بسیاری از افراد وجود دارند که برای این با دیگران مشورت می کنند که بعد از انجام کار به دنبال مقصر باشند و اگر برای مثال اتفاق دلخواهشان نیفتاد، تقصیر را بتوانند گردن کسی بیندازند. باید شخص دیگر که در تصمیم گیری به شما مشاوره می دهد فقط اطلاعات را داده و به جای شما از میان گزینه های موجود تصمیم گیری ننماید. در هنگام مشورت گیری از دیگران حواستان را باشد که ممکن است آن فرد حتی خواسته یا ناخواسته به شما اطلاعات غلطی را بدهد بنابراین همیشه و در هر حالی خودتان انتخاب نهایی را انجام دهید.
-
کشیدن جدول T
جدول تی به یک جدولی گفته می شود که در آن نقاط قوت و نقاط ضعف یک تصمیم گیری را نوشته و باعث ارزش گذاری در تصمیم گیری ها خواهد شد. برای اینکار تنها به موارد درون ذهنتان بسنده نکرده و بیشتر تحقیق کنید، سپس به هر کدام از آن ها نمره داده و در آخر بهترین تصمیم را بگیرید. بعضی از افراد می گویند که من این جدول را در ذهنم دارم اما نمی توانم تصمیم درست را بگیرم، دوست عزیز! نوشتن باعث معجزه می شود در هنگام نوشتن شما متوجه نکاتی خواهید شد که در ذهنتان متوجه آن ها نبودید.
-
خب در ادامه ….
شما بعد از گرفتن هر تصمیمی باید با خودتان بررسی کنید که خب بعد از انجام دادن این کار و تصمیم چه اتفاقی خواهد افتاد؟ شاید اتفاقاتی که بعد از انجام آن کار رخ می دهند با خواسته های شما منطبق نباشند. شما مثلا تصمیمی را اتخاذ کرده اید و در ادامه باید به خودتان بگویید خب بعدش چی؟ و اینقدر این کار را انجام دهید تا به انتها برسید و ببینید آیا انتهای این هدف شما را راضی می کند و یا خیر؟
-
محدودیت بین دو گزینه اشتباه است
خیلی وقت ها ما خودمان را در شرایطی قرار میدهیم که بین دو گزینه قرار گرفته و فقط بین آن ها حق انتخاب داشته باشیم اما همیشه باید دانست که راه سوم نیز وجود دارد. خیلی از مواقع ما در هنگام تصمیم گیری خود را میان دو گزینه گیر انداخته و می گوییم این یا اون؟! همیشه یک راه دیگر وجود داشته که گاها حتی خیلی بهتر از دو گزینه موجود می باشد، بنابراین انتخاب بین دو گزینه بسیار سخت و خطرناک است.
-
مراقب فرار از تصمیم بزرگ به تصمیم کوچک باشید.
خیلی وقت ها ممکن است شما بخواهید یک تصمیم بزرگ و تعیین کننده بگیرید، اما چون از این تصمیم گیری می ترسیم در تلاشیم تا با چند تصمیم کوچک حالمان را کمی بهتر نماییم که این عمل اثر بسیار بسیار بدی بر روی ما خواهد گذاشت! برای مثال شما ممکن است بخواهید از کار خود استعفا دهید و این یک تصمیم بزرگ به شمار می آید اما برای سرپوش این تصمیم شما تصمیم می گیرید تا با کارفرمایتان صحبت کرده و درباره ی افزایش حقوق خود با وی صحبت کنید. که این کار مشکل اساسی شما یعنی تغییر شغل و استعفا را حل نکرده بلکه شما یک تصمیم اشتباه دیگری گرفته اید که در لحظه ممکن است حال شما را خوب کند اما در ادامه شما دوباره به فکر استعفا خواهید افتاد.
در آخر
- ما برای داشتن یک تصمیم گیری درست باید در ابتدا به اصل مسئله ی خود بپردازیم و ببینیم که واقعا مسئله ی ما چیست؟
- برای استفاده از مشورت دیگران به جای گفتن جمله ی اگر تو به جای من بودی باید از جمله ی تو چه اطلاعاتی می توانی به من بدهی تا در این مسئله بهترین تصمیم را بگیرم، استفاده کنیم.
- کشیدن جدول T بر روی کاغذ فراموش نشود و بدانید که نوشتن همیشه و همه جا معجزه می کند.
- برای حل مسائل خود از تکنیک خب بعدش چی استفاده کنید تا ببینید که در انتها به آن چیزی که هدف واقعی و نهایی شماست خواهید رسید و یا خیر؟
- هیچ زمانی خودتان را بین دو گزینه محدود نکرده و همیشه بدانید که راه سوم و گزینه ی سومی نیز وجود دارد.
- در انتها برای حل مسائل بزرگ به فرار رو به مسائل کوچک نداشته باشید و برای بهتر شدن حال خودتان از حل مسائل کوچک اجتناب کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.