مراقبه چیست و چه فوایدی برای ما دارد؟ – بخش اول
مراقبه چیست و چه فوایدی برای ما دارد؟ – بخش اول
مراقبه را می توان به عنوان یک سنت و آیین قدیمی برای رسیدن به آرامش نامید. شاید شما هم وقتی اسم مراقبه به گوشتان می خورد به یاد ورزش یوگا افتاده و فردی را که بر روی چهارزانو نشسته و به زمانش را به سکوت سپری می کند بیفتید. بهتر است به شما بگوییم که یوگا نیز نوعی مراقبه ی ذهنی به شمار می آید. در حالت کلی با داشتن مراقبه فرد به آرامش رسیده و حس سبکی به وی دست می دهد، انجام مراقبه از دیرباز تاکنون علاقه مندان زیادی در سرتاسر جهان داشته است. به گفته ی کارشناسان این زمینه مراقبه باعث کاهش استرس و اضطراب و افزایش قدرت توجه و تمرکز می شود و برای افرادی که دارای درگیری ذهنی بوده و مدام با افکار منفی در حال چالش هستند بسیار مناسب است.
تعریف مراقبه
ما همیشه به دنبال خوشبختی در اتفاقات بیرون از خودمان هستیم، همواره در حال تکاپو و دویدن برای فرداهایی که همیشه در ذهنمان برنامه ریزی می کنیم و هیچ وقت آنگونه که ما تصور کرده ایم اتفاق نمی افتند. ما به دنبال حس شادی و آرامش در بیرون از خودمان هستیم، برای مثال در روابط مان، در مال و اموالمان و … و به محض اینکه این روابط و دارایی را از دست بدهیم دچار نوعی رنج شده و همه ی زندگی مان بهم خواهد ریخت.
در ابتدا باید بپذیریم که در این جهان هیچ چیز ثابتی وجود ندارد و همه چیز دائما در حال تغییر و تحول است. اما پس چه چیزی دائمی است و همیشه و در هر حال همراه ماست؟ ما هر لحظه در تلاشیم تا فضای خالی درونی خود را با چیزی پر کنیم و نتوانستیم به خود بیاموزیم که به خودمان عشق بورزیم و با خودمان خلوت کنیم و حتی به خودمان خدمت کنیم. ثروت حقیقی و پایدار در زندگی هر شخصی همان فضای خالی وجودی ماست که در زمان های بسیاری به آن بی توجه هستیم. برای پر کردن این خلا درونی راه های زیادی وجود دارد که یکی از آن ها مراقبه است.
شما هم از آن دسته از افراد هستید که همیشه برای شاد بودن و احساس شادی داشتن نیازمند یک فرد دیگر هستید؟ و یا برای گذران وقتتان نیاز دارید تا کسی همراهتان باشد؟ اما آیا تا به حال شده به این فکر کنید که با خودتان و به تنهایی ساعاتی را در شادی بگذرانید؟ اگر شما توانسته اید این حال را درک کرده و این شادی را برای خود رقم بزنید در واقع شما توانسته اید مراقبه ی حقیقی را درک کرده و از آن استفاده نمایید. ما هر لحظه و هر زمان در نور وجودی خودمان هستیم، اما افکار و شلوغی ذهن مانع این دیدار شده و گاهی هم آرزو ها و خواسته های ما مانع دیدن این نور معنوی می شوند.
مراقبه در واقع نوعی هنر است، هنر از دست دادن نه هنر بدست آوردن. شاید برایتان جالب باشد که بدانید از دست دادن چه چیزی؟
از دست دادن منیت، خود بزرگ بینی، غرور، برتری، حسادت، شهوت و …. در مراقبه اتفاق می افتد. پس باید این باور غلط را که به اشتباه در وجود مان شکل گرفته اصلاح نماییم که چرا ما با انجام انواع تمرینات معنوی نمی توانیم به اهداف خودمان برسیم! در واقع باید فقط تلاش کرد و تزکیه داشت و توقعی هم در قبال آن ها نداشت، بنابراین نتیجه را رها کنید و به خداوند بزرگ بسپارید.
برای رسیدن به این موارد نیازمند یک راه درست هستید و آن راه چیزی نیست به جز مراقبه، شما با استفاده از مراقبه می توانید ذهن خود را از هر چه شلوغی خالی کرده و به سکوت و آرامش دست پیدا کنید. برای این کار در جایی به دور از شلوغی و هیاهو با خودتان تنها شوید و آنقدر به این صدای های درون ذهنتان گوش کنید تا دیگر صدایی باقی نماند و سکوت اتفاق بیفتد.
انجام مراقبه
برای رسیدن به سکوت و آرامشی که برای شما گفتیم شما می توانید از روش و مدلی که به شما توصیه می کنیم استفاده نمایید. برای رسیدن به آگاهی و به کنترل در آوردن افکارتان شما نیازمند این هستید که چهارزانو نشسته و پاهارا در هم چفت کنید و مانترایی (ذکر) را تکرار نمایید.
با این حال بدانید که مراقبه یک کوشش آگاهانه بوده و برای به دست آوردن آن باید تمرین کنید تا بتوانید ذهنی ساکت و مغزی آرام را بدست آورید و به حالتی از مغرتان برسید که بتوانید آن را تحریک کنید. در ابتدای راه کمی مشکل این قضیه مشکل است چون شما باید راه ها و روش هایی را امتحان کنید تا بتوانید با یکی از آن ها ارتباط بیشتری برقرار کرده و به مرور زمان ذهنتان را آرام کنید.
انجام اینکار به صورت عمدی برای رسیدن شما به نتیجه ی دلخواهتان صورت می گیرد و تا زمانیکه شما به معنای واقعی مراقبه برسید به انجام این عمل نیازمندید. قیل و قال و آرامش همپای همدیگر هستند و برای اینکه بتوانید به معنای واقعی برسید فقط باید نظاره گر قیل و قال ها بوده و به هیچ عنوان درگیر آن ها نشوید.
با لحظه ای تفکر این سوال به ذهنتان خطور خواهد کرد که قیل و قال چیست؟ قیل و قال یعنی دنیای اطراف مان، یعنی ضربان قلبمان،آسمان ها، ستاره ها و … در واقع قیل و قال چیزی است که جهان ما را پر کرده و رفتار ما نسبت به این قیل و قال ها چیزی غیر قابل تحمل بوده و خود را درگیر کرده ایم، اما به این گونه نیست.
کلام آخر
تا به این لحظه در باره ی مراقبه نوع به دست آوردن آرامش با مراقبه با شما سخن گفتیم، برای رسیدن به این رفتارها شما نیازمند تمرین و تکرار بسیاری هستید که در مرور زمان می توانید به مراقبه و فواید بزرگ آن دست پیدا کنید. برای دانستن فواید مراقبه با ما تا مقاله ی بعدی همراه باشید. امیدواریم از خواندن این مطالب لذت برده و برای رسیدن به آرامش درونی شما کمک شایانی کرده باشند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.