اعتماد بنفس و اهمیت وجود آن
اعتماد بنفس و اهمیت وجود آن
اعتماد بنفس
جملاتی بسیار آشنا که در اکثر مواقع به گوشمان می خورد. تو اعتماد بنفس داری که فلان کار را انجام دادی؟ نه من اعتماد بنفس کافی ندارم؟ این کار رو به خوبی بلدم اما اعتماد بنفسم کمه! من جلوی این همه آدم آواز بخونم؟ غیرممکنه!
اعتماد بنفس موضوعی که در بیشتر مواقع می تواند پیشران ما برای انجام کارها بوده و یا حتی جلوی ما را برای انجام کاری بگیرد. این موضوع می تواند دلیل خوبی نیز بر خوب انجام دادن و یا ندادن کارها توسط ما باشد. برای آشنایی هرچه بیشتر با این موضوع با ما همراه باشید.
تعریف اعتماد بنفس
اگر بخواهیم به سراغ تعریف لغوی این کلمه برویم در ایتدا باید در دیکشنری به سراغ معنی آن باشیم این کلمه در دیکشنری به معنای :
اعتماد به نفس یا Self-Confidence به این معناست که یک نفر به توان و توانمندیهای خودش باور و اعتماد داشته باشد.
این همان معنی است که بسیاری از افراد از اعتماد بنفس در ذهن خود دارند. اما آیا این تنها تعریف موجود است؟
دنیل گلمن تعریف دیگری از این مسئله ارائه کرده است، او می گوید :
اعتماد بنفس یعنی اینکه انسان خودش را عمیقا ارزشمند و توانمند بداند.
اگر ما نیز اعتماد بنفس را همان گونه که دنیل گلمن تعریف کند، بشناسیم، پس عملا پذیرفته ایم که اعتماد بنفس همان عزت نفس است. در اینجا یک مشکل ایجاد می شود و آن هم این است که اگر اعتماد بنفس همان عزت نفس است پس چرا باید دو تعریف مجزا برای آن ها در نظر گرفته شود؟ بنابراین میتوان گفت که تعریفی که دنیل گلمن و هم فکران او در نظر دارند به همین دلایل بسیار خوب و مناسب نبوده و ما فقط تعریف موجود در دیکشنری را درست تلقی می کنیم زیرا این همان تعریفی هم هست که در ذهن اکثر ما جاافتاده است.
اعتماد به نفس یک ویژگی پایدار است و یا موقعیتی؟
زمانی که درباره ی داشتن و یا نداشتن اعتماد بنفس صحبت می کنیم باید بدانیم که اعتماد بنفس همیشگی نبوده و پایدار نیست. بنابراین نمی توانیم بگوییم که آموزش و یا یک کتاب می تواند اعتماد بنفس فرد را به صورت مطلق بالا ببرد. بهتر است بگوییم که میزان اعتماد بنفسی که در وجودمان وجود دارد وابسته به توانایی های ماست. مثلا هر چه توانایی ما در انجام کاری بیشتر باشد بنابراین اعتماد بنفس ما نیز در آن کار بیشتر خواهد بود و یا بالعکس این طبیعی است که ما اگر در انجام کاری مهارتی نداریم بنابراین برای آن کار نیز اعتماد بنفسی نخواهیم داشت.
برای مثال فردی وجود دارد که اعتماد بنفس کافی را در زمینه ی سخنوری داشته و بسیار به خود اعتماد دارد اما همان فرد در رانندگی با مشکل رو به رو شده و در این زمینه نسبت به خود شک و تردید بسیاری دارد و از اعتماد بنفس کافی برخوردار نیست. بنابراین می توان نتیجه گرفت که اعتماد بنفس از موقعیتی به موقعیت دیگر قابل تغییر بوده و حالت کلی نداشته و این کاملا طبیعی است.
تعریف “بیشتر از یک” از اعتماد بنفس
با توجه به تعاریفی که در ابتدای مقاله به آن ها پرداختیم، می توان اینگونه گفت که :
ما زمانی از اعتماد بنفس بهره خواهیم برد که مهارت کافی در انجام کاری را داشته باشیم و همچنین تصویر ذهنی ما نسبت به توانایی انجام آن مثبت باشد، اعتقاد ما این است که اعتماد بنفس برای انجام هر کاری متفاوت بوده و ممکن است شما در رانندگی از مهارت کافی برخوردار باشید اما در سخنوری و سخنرانی در جمع دوستانتان اعتماد بنفس بالایی نداشته باشید.
با توجه به تعریف بالا عواملی وجود دارند که در اعتماد بنفس و موفقیت شما تاثیر گذار خواهند بود، همانند :
- داشتن دانش کافی برای انجام کار
- داشتن مهارت کافی برای انجام کار
- تجربیات قبلی در انجام آن کار
- بازخورد دیگران در مورد انجام آن کار توسط شما
- کیفیت انجام کار توسط دیگران
با توجه به تعریفی که از اعتماد بنفس داشتیم باید بگوییم که اغلب مردم چیزهایی که در زمینه نداشتن اعتماد بنفس کافی مطرح می کنند، موارد زیر است :
- مهارت ارتباطات
- خجالتی بودن و کم حرفی
- شهامت گرفتن حق
- بیان و ابراز توانمندی ها
- داشتن ارتباطات موثر
- سخنرانی در صحبت در جمع
اهمیت وجود اعتماد بنفس
اهمیت داشتن اعتماد بنفس برای هیچ کسی مبهم نبوده و همه ی ما بر این اصل آگاهی داریم. با نداشتن اعتماد بنفس دو اتفاق برای شما ممکن است که بیفتد :
- هیچ وقت برای انجام کاری تلاش نکرده و هیچ کاری را شروع نمی کنید و از انجام کارها فراری هستید
- کار را شروع کرده با کیفیت بسیار پایینی انجام می دهید و همینطور انجام این کار باعث می شود که اعتماد بنفس شما پایین و پایین تر بیاید و یک چرخه ی معیوب را ایجاد می کند.
در حقیقت اگر شما با اعتماد بنفس پایینی شروع به انجام کاری بکنید از آنجایی که انجام درست آن کار بسیار غیر ممکن خواهد بود، بنابراین کار را با کیفیت بسیار پایین انجام داده ( چون مهارت کافی ندارید یا اطلاعات درستی از مهارت های خود ندارید ) و همین چرخه ی اتفاقات باعث می شود که در ذهن شما یک تصور منفی اتفاق بیفتد و همین موضوع خود باعث کمتر و ضعیف تر شدن اعتماد بنفس شما گردد. بنابراین به این موضوع نیاز داریم که در جایی جلوی این مشکل را گرفته و نگذاریم تا این چرخه ی انجام کار اعتماد بنفس ما را هر روز تضعیف تر کرده و ما را ضعیف کند.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با مفهوم اعتماد بنفس آشنا کنیم. این موضوع که اعتماد بنفس با عزت نفس نیز متفاوت است از مباحث اصلی این مقاله بود. شما با خواندن این مطلب متوجه شدید که اعتماد بنفس در همه ی کارها در یک فرد وجود نداشته و براساس موقعیت های مختلف متفاوت است و ممکن است فردی در یک موضوع از اعتماد بنفس کافی برخوردار باشد اما همان فرد در موضوع دیگری اعتماد بنفس نداشته باشد و یکی از دلایل این مسئله داشتن مهارت لازم و کافی برای هر کاری است. اگر شما نیز از اعتماد بنفس کافی برای شروع و یا انجام کارها برخوردار نیستید ممکن است که در یک چرخه ی غیر قابل تغییر گیر افتاده باشید و خودتان باعث کمبود هرچه بیشتر اعتماد بنفس در وجودتان شوید. ما در تلاشیم تا در مقالات بعدی راهکارهایی برای افزایش اعتماد به نفس و رهایی از این چرخه برای شما ارائه کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.