کمال گرایی – بخش دوم
کمال گرایی – بخش دوم
کمال گرایی
همانطور که در بخش قبل توضیح دادیم کمال گرایی یک خصلت است که ممکن است در وجود هر یک از ما وجود داشته باشد. این خصلت در چند دسته خلاصه شده و ممکن است به خود فرد و یا اطرافیان و جامعه نیز آسیب برساند. در این بخش در تلاشیم تا شما را با راهکارهای ساده ای برای رفع این مشکل آشنا نماییم تا بتوانید با انجام این کارها به مرور زمان در وجود خود تغییراتی را ایجاد کرده و به مرور این رفتار را از خود و افکارتان دور کنید.
تفاوت بین افراد کمال گرا و افراد موفق در چیست؟
قبل از اینکه بتوانیم بر کمال گرایی در وجود خود غلبه کنیم در ابتدا باید تعریف درستی از این موضوع داشته باشیم تا بتوانیم خود را برای تغییرات سریعتر در این باره آماده نماییم.
یکی از مهمترین تفاوت ها در بین دو فرد کمال گرا و موفق در این است که وقتی فرد موفق به هدف خود می رسد از این موضوع خوشحال شده و از اشتباهاتی که در این راه داشته درس می گیرد. درحالیکه افراد کمال گرا در پی نداشته های خود مدام در حال سرزنش خودشان هستند و بر روی کمی ها و کاستی هایشان تمرکز می کنند. این دسته از افراد حتی اگر به موفقیت هم رسیده باشند، خود را بابت اشتباهاتشان سرزنش می کنند. افراد کمال گرا می ترسند که اگر رسیدن به کمال را ترک کنند و به آن نرسند به فردی با موفقیت کمتر تبدیل خواهند شد، غافل از اینکه اگر این رفتار خود را تغییر دهند به فرد موفق تر و برتری تبدیل خواهند شد. در ادامه چند گام برای تغییر این نگرش ها به شما معرفی خواهیم کرد.
منافع و مضرات کمال گرا بودن را تجزیه و تحلیل کنید.
اگر شماهم از نزدیک به صفات کمال گرایی توجه کنید، ممکن است فکر کنید که این صفات خوب و مثبت هستند ولی این رفتارها چه هزینه ای برای شما دارند؟ این را بدانید که کمال گرایی پیامدهای منفی بسیاری را داشته و ممکن است حتی شما برخی از آن ها را تجربه کرده باشید؟اگر لیستی از پیامدهای منفی این رفتار تهیه کنید انگیزه ی شما برای تغییر این رفتار بیشتر خواهد شد.
با تمایلات خود بیشتر آشنا شوید
شاید ندانید که خصلت کمالگرایی تا چه حدی فراگیر است؟ با شناخت تمایلات خود شانس بیشتری برای تغییر این رفتار خواهید داشت. مثلا یکی از کارها این است که رفتار و افکار کمال گرایانه خود را در جایی ثبت کنید. مثلا نوشتن این افکار به شما کمک خواهد کرد تا درباره ی موقعیت هایی که احساس شکست داشتید یا به اندازه ی کافی خوب عمل نکردید تفکر کنید و با مرور این ها با طرز فکر کمال گرایانه خود بیشتر آشنا شوید.
بر روی چیزهای مثبت تمرکز کنید
اگر شما نیز عادات کمال گرایانه دارید و بر روی رفتار و کارهای دیگران همیشه به دنبال اشتباهات و نقاط منفی هستید، بهتر است این عادت را ترک کنید. این کار در ابتدا ممکن است بسیار سخت باشد ولی با آگاهی داشتن و درک و دیدن نقاط مثبت در کارهای خود و دیگران می توانید از تمرکزتان بر روی نقاط منفی بکاهید. به عنوان مثال اگر چیزی در خودتان و یا دیگران دیدید که دوست ندارید به دنبال پنج ویژگی مثبت و خوب در رفتار دیگران و یا خود باشید به مرور این رفتار در وجود شما نهادینه خواهد شد.
تغییر گفت و گوی درونی
افرادی که دچار کمال گرایی هستند صدای ندای درونی شان همیشه در حال ایراد گیری از آنهاست و مدام به آن ها می گوید که به اندازه ی کافی خوب نیستند. اما شما اگر می خواهید بر کمالگرایی خود غلبه کنید باید بر روی صدای ندای درونی تان نیز کار کنید. گفت و گو های منفی با این بخش باعث پایین آمدن عزت نفس شما خواهد شد.
قدم های کوچک
کمال گرایی خصلتی است که مدام در حال سخت گیری و اهداف نامعقول برای فرد است و با نارضایتی شدید انرژی فرد را تلف خواهد کرد. باید بدانید که تغییر چنین رفتاری یک شبه اتفاق نخواهد افتاد اما برای انجام اینکار باید قدم های کوچک و موثری را برداشت. با هر گامی که بر میدارید به خودتان پاداش بدهید و در صورت هر خطایی به راحتی سعی کنید خود را ببخشید. برای مثال برای انجام 5 نوبت ورزش در هفته باید با یک یا دوبار ورزش کردن آغاز کرد و بعد از مدت خاصی می توان نوبت ها را افزایش داد.
از روند کار لذت ببرید
ممکن است شما نیز از آن دسته از افراد باشید که روی نتیجه فقط تمرکز می کنید و اگر نتیجه عالی نباشد خودتان را تنبیه خواهید کرد. ما به شما توصیه می کنیم به جای تمرکز بر روی نتیجه ی کار از روند کار لذت ببرید و یک برنامه ی لذت بخش برای هدف خود طراحی نمایید. در واقع یکی از راه های خلاصی از کمال گرایی آنست که بیشتر از آنکه به هدنتان بپردازید به مسیر انجام کار توجه کنید.
علت اصلی کمال گرایی چیست؟
هنوز به طور حتم کسی نمیداند که علت اصلی کمال گرایی و یا آرمان گرایی در چیست و چرا این افراد به این سمت و سو سوق داده شده اند. اما دانشمندان معتقدند که یکی از اصلی ترین دلایل این رفتار این است که کمال گرایی یک رفتار آموخته شده است. در واقع این افراد دریافته اند که ارزش آن ها برای دیگران در برابر کاریست که به خوبی انجام می دهند. در واقع میزان ارزش هر کس دقیقا برابر است با بهتر انجام دادن و یا ندادن کارها توسط او.
سخن آخر
اگر برخی از این نشانه هایی را که در این مقاله به آن ها اشاره نموده ایم را در خود میبینید، نا امید نشوید. تشخیص این رفتار در وجود شما ضروریست و در ادامه می توانید با راهکارهایی که به شما گفته شد به درمان آن بپردازید. همانطور که گفتیم این رفتار به راحتی قابل درمان نبوده و نباید زود ناامید شوید. شما نیاز دارید تا با هر کار درست به خود پاداش داده و در قبال کارهای نادرست خود را به راحتی ببخشید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.