چگونه عادات بد خود را ترک کنیم؟ – قسمت دوم
چگونه عادات بد خود را ترک کنیم؟ – قسمت دوم
چگونه عادات بد خود را ترک کنیم؟
در بخش قبل با ماهیت عادت و چگونگی ساختار آن و ایجاد آن آشنا شدیم، در این بخش می خواهیم به شما کمک کنیم تا عادات بد خود را تغییر دهید. بنابراین حالا که عادات بد را شناختیم و فهمیدیم که چه بلاهایی می توانند بر سر ما بیاورند، نوبت به آن رسیده که ترک عادات بد خود بپردازیم. برای ادامه مطلب با ما همراه باشید.
جایگزینی رفتار
عادت بد نمی تواند کاملا نابود شود، اما می توانیم با عوض کردن با عادت خوب تغییرش دهیم. عادتی که در وجود ما ریشه دوانده است نیاز به زمان و استفاده از عادات دیگر دارد. برای یک عادت بد باید 15 عادت خوب را دنبال کنیم و برای ایجاد عادت خوب برنامه داشته باشیم.
برای مثال اگر می خواهید سیگار را ترک کنید، باید به جای رفتن به سمت سیگار، سریعا یک عادت جدید را شروع کنید. مثلا می توانید غذا بخورید، جای خود را عوض کنید یا به کاری که علاقه دارید بپردازید و….
البته این مسئله بسیار مهم است که وقتی که می خواهید یک عادت را جایگزین عادت قبلی خود کنید، باید آن عادت نیز برای شما جذابیت داشته باشد تا در هنگام انجام آن نیز لذت ببرید، در غیر اینصورت انجام این کار برای شما هیچ چیزی به عنوان نتیجه نخواهد داشت. ممکن است شما هم همانند بسیار از افراد عادت کرده باشید تا زمان زیادی را در شبکه های اجتماعی سپری کنید، برای جایگزینی این عادت چه پیشنهادی دارید؟
شناخت انواع محرک های عادات
برای ترک یک عادت لازم است تا با محرک های آن عادت نیز آشنا شوید. یعنی باید بدانید که چه زمانی و چه مکانی باعث می شوند تا شما به سمت آن عادت بروید؟ زمانیکه شما با آن محرک ها آشنا نشوید نمی توانید از آن ها دوری کنید و آن ها را انجام ندهید. زیرا شما نمی دانید که چرا این عادات بد را دوباره انجام می دهید.
برای ترک عادات بد خود باید آگاهی لازم را داشته باشید و بدانید که،ترک کردن این عادات اصلا کار راحتی نیست و بعد از تصمیم گیری شما برای ترک این عادت حتی ممکن است گاهی به سراغ آن رفته به انجام آن بپردازید. باید این موضوع را به خوبی درک کرد که عادات بد یک روزه بوجود نیامده اند که یک روزه هم بخواهند از بین بروند، باید برای تغییر آن ها تلاش کرد، میدانیم که به همین سادگی نیست و باید برای تغییر اراده ی بسیار قوی داشت.
در این مسیر ناامید نشوید و اگر زمانهایی از دستتان در رفت و شروع به تکرار آن عادت کردید، نکران نباشیدف این حالت طبیعی است. چرا که این راه طولانی است و هنوز تغییرات خوب ایجاد نشده اند.
یک به یک این کار را انجام دهید
بارها شماهم این جمله را شنیده اید که سنگ بزرگ نشانه ی نزدن است. برای ترک عادات بد خود نیز نباید لقمه های بزرگی را برداریم و بخواهیم همزمان چند عادت بد خود را اصلاح کنیم. باید قدم به قدم شروع کردم و با یک عادت و تمرکز بر روی آن مسیر را ادامه داد. درست مانند کسی که می خواهد به یک استخر وارد شود و بدن خود را آرام آرام درون آب فرو میبرد و به یکبار این کار را انجام نمی دهد. بعضی از عادات سالهاست که همراه ما هستند پس باید آرام آرام شروع به ترک آن ها کرد و کم کم آن ها را از بین برد. البته در این مسیر ممکن است افرادی هم باشند که به یک بار بدن خود را وارد استخر کنند و بخواهند یکباره یک عادت بد خود را کنار بگذارند، پس هر فردی با توجه به ویژگی های فردی خود به تغییر عاداتش می پردازد.
تعیین پاداش
مغز ما همیشه در برابر گرفتن پاداش انگیزه می گیرد این انگیزه برای مسیر ترک عادت بسیار مهم است، باید تا جای ممکن آن را به همراه داشته باشیم، بدون انگیزه ما نمی توانیم هیچ عادتی را ترک کنیم و هیچ مسیری برای ما طی نخواهد شد. برای این کار می توانید برای خودتان یک پاداش تعیین کنید، این پاداش هر چند کوچک می تواند روزانه، هفتگی و یا حتی ماهانه باشد. برای انتخاب پاداش باید چیزی را انتخاب کنید که از آن لذت می برید، ممکن است شما به دیدن فیلم علاقه داشته باشید، پس پاداش شما می تواند دیدن یک فیلم سینمایی باشد. شک نکنید انتخاب یک پاداش خوب برای ترک عادت بسیار موثر خواهد بود.
انتخاب همراه در ترک عادت
بارها ممکن است شما بخواهید یک عادت را ترک کرده اما در این مسیر به کسی چیزی نگفته باشید. چون شما فکر می کنید اگر در مسیر کسی متوجه شکست شما شود خیلی بد است. اما این کار درست نیست. بهتر است برای ترک عادات خود یک همراه پیدا کنید، برای مثال اگر می خواهید وزن خود را کم کنید، دوستی را پیدا کنید که با او بخواهید همزمان وزنتان را کاهش دهید. در این صورت شما نسبت به خود و ترک عادتان احساس مسئولیت پذیری پیدا کرده و با دوستتان در این راه یکدیگر را تشویق می کنید و مسیر برایتان آسان تر و لذت بخش تر خواهد شد.
برنامه ریزی
نه تنها برای ترک عادات بد بلکه سعی کنید برای انجام هر کاری نیز به سراغ برنامه ریزی بروید و از آن استفاده کنید. در این مسیر برای موفقیت ها و شکست های خود برنامه بریزید.برنامه ای که به شما نشان دهد با هر بار شکست چگونه انرژی و انگیزه خود را برگردانیم و دوباره با انرژی بیشتر شروع کنیم. باید تلاش کنید تا نسبت به شکست دید خود را مثبت کرده زیرا هر شکستی به شما نشان می دهد مشکلات و ضعف های شما در این مسیر چه بوده است؟ شما با آگاهی پیدا کردن به این ها می تواند مشکلات خود را پوشش داده و برنامه ی درست و حسابی و محکمی را برای ترک عادات خود تعیین کنید.
صبور باش
یک عادتی که از زمان کودکی ما شکل گرفته باشد تقریبا 8 ماه زمان نیاز دارد تا تغییر کند، تنها چیزی که باعث تغییر این عادت می شود سرسختی و تلاش شماست. پس هیچ گاه در زمان تغییر عادات خود ناامید نشوید و صبور باشید تا به هدفی که دارید برسید. اگر در مسیر آن عادت بد را دوباره تکرار کنید هیچ اشکالی ندارد، اما زمانی مشکل بوجود می آید که در مسیر ترک آن عادت از ادامه ی مسیر دست بردارید و به حالت قبلی خود بازگردید.
نتیجه گیری
برای ترک هر عادتی میاز به مبارزه و زمان است نباید در این مسیر نا امید شد و میانه ی راه همه چیز را ول کرد. باید صبور باشید و به خودتان انگیزه و امید بدهید. ترک عادت ساده نیست و باید باور کنید که پیچیدگی های خاص خود را دارد. بنابراین به خودتان بیایید و برای ترک عادات بد خود تلاش کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.